Sessiz istifa (quiet quitting) hakkında konuşurken bir kavram daha karşımıza çıktı: sessiz işten çıkarma (quiet firing). Yeni bir kavram değil, iş hayatında uzun zamandır olan bir durum, şimdiden bilgisini vereyim.
Nedir sessiz işten çıkarma?
Aslında bir mobbing davranışıdır, yani işyerinde psikolojik şiddet davranışıdır. Basit tanımıyla sessiz işten çıkarma, yöneticinin veya işverenin olumsuz davranışları sonucu çalışanın işten ayrılmasıdır. Yöneticinin, çalışanın işine olan ilgisini veya isteklerini yavaşça kaybetmesi, ancak bunu dile getirmemesiyle oluşan bir durumdur. Ayrılmak isteyip de söyleyemeyen, ayrılmaya cesaret edemeyen bir sevgiliyle benzer bir durum diyebiliriz.
Birkaç davranış örneği vermek gerekirse;
Günün sonunda çalışanın, “kurumda istenmiyormuş gibi” hissettiği bir durum söz konusudur.
Peki, neden yöneticiler sessizce işten çıkarıyor?
Uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modellerinde daha yaygın olabildiğini de ekleyelim.
Aslında çözümün iletişimle, geribildirimle sağlanabileceği, fakat çözümün olumsuz ve yıkıcı bir davranışa, yani çalışanın istifasına bırakıldığı bir durumdur. Sessiz istifada olduğu gibi sessiz işten çıkarmada da sinyalleri erkenden görmek gerekiyor. Yukarıda saydığım davranışlar sinyallerden bazıları. Ne olursa olsun, konuşmaktan kaçınmak, aksiyon almamak veya çalışanı işten soğutmak bir yöntem olmamalıdır.