Pandemi ve evden çalışma ile MOBBİNG arttı mı?

Bu aralar duyduğum şikayetlerden: “yöneticim sürekli mail atıyor, whatsappten de sabah akşam yazıyor, geceleri de çalışıyorum, sürekli ne yaptığımı soruyor, utanmasa evime kamera taktıracak, Zoom toplantılarında kendimi kötü hissediyorum, diğerleri sanki ben yokmuşum gibi davranıyor, kendimi ifade edemiyorum”

Çalışanlar fiziksel olarak birbirlerinden uzaklaştıkça, iletişim soyutlaştıkça, iletişimde kopukluklar yaşanabiliyor, şüphe ve belirsizlik söz konusu olabiliyor, bazı davranışlar yanlış yorumlanabiliyor. Bazı çalışanlar online toplantılarda kendilerini dışlanmış veya zorbalığa uğramış hissedebiliyor.

Unutmamalıyız ki;

  • Çalışanın yaptığı işin gereğinden fazla izlenmesi, rahatsız edici şekilde sürekli takip edilmesi bir MOBBİNG DAVRANIŞIDIR.
  • Yetiştirilmesi imkansız işler verilmesi bir MOBBİBG DAVRANIŞIDIR.
  • Zoom, Skype veya herhangi bir toplantıda, görüşmede söz verilmemesi, söz kesilmesi, alay edilmesi bir MOBBİNG DAVRANIŞIDIR.
  • Talep edilen bilgilerin verilmemesi veya saklanması bir MOBBİNG DAVRANIŞIDIR.  
  • Sürekli eleştirilmek bir MOBBİNG DAVRANIŞIDIR.

Eğer bir çalışan dışlandığını veya zorbalığa uğradığını hissediyor ise, bu davranışın ofiste veya online ortamda gerçekleşmesi önemli değildir.

En rahat olduğumuz yer evimiz pandemi ile ofisimiz haline geldi. Bu rahatlığa hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. Mail, mesaj veya online toplantılarda söylediklerimiz ve yaptıklarımız konusunda ekstra hassasiyet göstermeli ve dikkatli olmalıyız.

Paylaş: