30 Ağustos 2021

İngilizce CV Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir İngilizce CV için nelere dikkat etmelisiniz?

 

İşe alım danışmanlığı yaptığım zamanlar adayların CVlerini çok detaylı inceler ve düzenlerdim. Şimdi de danışanlarımın CVlerini çok detaylı inceliyorum, iyileştirme ve düzenleme önerilerimi mutlaka iletiyorum. Online görüşmelerimizde birlikte dosya üzerinden değişiklik yapıyoruz veya danışanım CVsini bana gönderiyor, kahvemi alıyorum, CV dosyasını açıyorum, önerilerimi yazıyorum ve dosyayı kendisine iletiyorum. Bunun için özel süre ayırıyorum. Peki, bir İnsan Kaynakları çalışanı veya danışman, incelemek için açtığı CV dosyasına ne kadar süre ayırabiliyordur? 30 saniye? 1 dakika? 3 dakika? Emin olun, çok uzun süre değil. O nedenle CV'niz kısa, öz, hatasız, anlaşılır olmalı.

 

Şu zamana kadar binlerce CV inceledim, yüzlerce de düzenledim. İngilizce CV'lerde sıklıkla karşılaştığım, dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm durumları ve önerilerimi aşağıda listeledim:

 

  • Gramer hataları ve anlam kaymaları
  • Görev ve sorumluluklar (experiences) bölümlerinde sıklıkla “making, setting, doing, taking care of, managing” gibi tekrar eden kelimeler
  • Kronolojik olmayan sıralamalar
  • Aşırı uzun görev tanımları, uzun sorumluluklar listesi

 

İngilizce CV'ler için çözüm önerilerim:

 

  1. Less is more. Bu kuralı unutmayın. CV’niz, inceleyen danışman, İnsan Kaynakları veya ilgili yöneticiler için kolay okunur, anlaşılır olmalı, kısa sürede okunup anlaşılabilir olmalı. Yazdıklarınızı olabildiğince kısaltın.
  2. Devam ettiğiniz bir görev ile ilgili sorumluluklarınızı ve detayları yazarken şimdiki zaman “-ing” eki kullanın. Geçmiş tecrübelerde past tense kullanabilirsiniz.
  3. Bir görev ile ilgili sorumluluklar yarım sayfayı geçmemeli. En kritik, önemli olduğunu düşündüğünüz sorumlulukları yazın. Görev ve sorumluluklarınızın ardından, “achievements” başlığı altında o rol esnasında elde ettiğiniz başarılarınızı yazabilirsiniz. Bu, CV’nizi daha da güçlendirecektir.
  4. Fiil kullanmakta zorlandığınız veya istemediğiniz alanlarda “being responsible of” kalıbını kullanın. Örneğin: “Being responsible for social media management” gibi.
  5. Görev ve sorumluluklarınızı detaylandırırken tekrar eden kelimeler değil, güçlü kelimeler kullanın. Güçlü kelimeler listesine göz atabilirsiniz.
  6. Deneyimlerinizi ve eğitim bilgilerinizi (okul bilgileri) ters kronolojik yani en güncel tarihten geçmişe doğru sıraladığınızdan emin olun. Hem okuyan için kolaylık hem de mülakat esnasında zamanın daha verimli kullanılmasını sağlar.
  7. Yazdıklarınızı kontrol edin. Spelling veya grammar için Microsoft Office’ten yardım alabilirsiniz.

 

CV iş hayatı ile ilgili ilk izlenimdir. Güçlü bir ilk izlenim bırakmak için CV’nizi güçlendirmenizi tavsiye ederim. CV’yi daha güçlü gösterebilecek, tekrardan kaçınmanızı sağlayacak kelimeler listesi de hazırladım, mutlaka göz atın.


Menüye Dön