Hem bugün hem de önümüzdeki yaklaşık 10 yıl için önemli (belki de en önemli) ve gerekli bir beceri ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEK ve ÖĞRENMEYİ SÜREKLİ KILMAK. İş hayatında hepimize görev düşüyor bunun için elbette. Liderler için ek bir görev var, o da ÖĞRENME ORTAMLARI YARATMAK.
Google’ın Aristotle Projesi’ni duymuş olabilirsiniz. “Başarılı ekiplerin sırları nedir?” sorusundan yola çıkarak araştırma yaptılar. 2 yıldan fazla 200’den fazla ekip ve birebir incelemeler sonucu 5 faktör ortaya çıktı. Bu faktörlerden biri ETKİ. Çalışanların yaptıkları işlerin önem derecesi, kuruma, topluma veya değişime katkı sağlayıp sağlamadığına dair düşünceleri ile ilgili.
Danışmanlık yaptığım kurumlarda problem tespiti sürecinde gündeme gelen ilk konu genellikle İLETİŞİM. “Bizim ekipte iletişim problemleri var.” “İletişim becerilerimizi geliştirmemiz lazım.” gibi cümleler duyarım genel olarak. Neredeyse her eğitimde de iletişim becerileri gündeme gelir.
Yukarıda bahsettiğim ekiplerde hem ÖĞRENME, hem ETKİ, hem de İLETİŞİMe hizmet eden bir tekniği paylaşıyorum. Ekip arkadaşları arasındaki etkileşimi artıran, yaşadıklarımızdan yani geçmişten öğrenmeyi teşvik eden bir uygulama.
Sürekli olarak uygulandığında etkisi artıyor.
Bedava ve basit.
Bu konuda çalışma yapan Amerikalı meslektaşım Endüstri ve Örgüt Psikoloğu bir akademisyenden öğrendim. Ekip içi iletişim ve ekip çalışması için en güçlü teknik olduğunu söylüyor.
Tekniğin adı: DEBRIEFING.
Duymuş olabilirsiniz. Psikolojik debriefing gibi değil, travma çalışması değil. Askerler için geliştirilmiş önce sonrasında da kurumlarda uygulamaya geçilmiş.
Türkçe’ye “sorgulama yoluyla deneyimlerden öğrenme” olarak çevirebiliriz.
Teknik çok basit. Son deneyimleri yansıtıp, “Ne iyi gitti? Nerede iyileştirme yapılabilir?” sorularına odaklanarak ekipçe konuşup anlaşıp işe geri dönülüyor.
Süresi 15 dakika ile 60 dakika arası. (bence makul)
Ben birkaç yıl önce yönettiğim bir proje ekibinde denemiştim. Başarısız olduğumuz bir proje ile ilgili debriefing yapmıştım. Çıkan sonuçlardan kazanımım çok değerliydi.
Bu tekniği herhangi bir ekip sunumundan sonra veya bir ekip toplantısının sonunda yapmak da yararlı olabilir. Hatta başlangıç noktanız olabilir. “Sunumda veya toplantıda ne yaptık, neyi iyi yaptık, bir dahaki sefere neyi farklı yapabiliriz?” sorularını sorup kısaca tartışmak. Sadece 5 dakika sürer.
Üst düzey liderler için de KARAR debriefingi yapılmasını tavsiye ediyorum. Yeni bir karar sonrası tartışmak yani debriefing yapmak önemli.
- Karar neydi? (Bu kararı vermemize ne yol açmıştı?)
- Kararı nasıl verdik? (Kimler dahil oldu? Karar verme hızımız nasıldı?
- Ne yaptık, ne yapabilirdik? (Farklı bir bakış açısı ne olabilirdi?)
- Son durumun gelecekteki kararlarımıza nasıl bir etkisi olabilir? (Son durum ne anlam ifade ediyor? Ne öğrendik? Hangi anlaşmalara imza attık, atmalıyız, atacağız?)
Olumsuz bir durum olmak zorunda değil. Her şey olabilir. Efsane Kasım kampanyası. Yeni ürünün lansmanı. Fuar. Toplantı. Anlaşma. Eğitim. Aklınıza ne gelirse. Neyi deneyimlediyseniz.
Sorulacak sorular şunlar:
- Ne oldu?
- Ne yaptık?
- Ne deneyimledik?
- Ne iyi gitti?
- Ne engellerle karşılaştık?
- Ne öğrendik?
- Ne keşfettik?
- Görüş farklılıkları nasıl ele alındı?
- Bir dahakine neyi daha farklı yapabiliriz?
- Daha etkili olmamıza ne yardımcı olur?
- Neye ihtiyacımız var?
Bu sorulara yanıtlar 5 - 20 dakika arası sürebilir.
Ekip liderine not: Bu soruları sorduktan sonra ekipteki herkesin gözlemlerini paylaşmasını sağlayın. Önerilerin hepsini not edin. Konuşulanları mutlaka teyit edin. AYNI ŞEYİN ANLAŞILDIĞINDAN EMİN OLUN (bunu yapmazsanız debriefingin anlamı olmaz). Sonunda kısa bir özet geçin ve alınacak aksiyonları tekrarlayın.
Basit bir teknik. Önemli olan devam ettirmek ve kültürün bir parçası haline getirmek. Denemeye başlayın derim. Deneyimlerinizi ve etkileri merak ediyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalır, değil mi? Paylaşırsanız sevinirim: info@nilmadi.com